Kawa mielona z aromatycznym syropem

Kawa mielona z aromatycznym syropem
Do grupy najpopularniejszych rodzajów odmian kawowych zalicza się nieprzerwanie od wielu lat kawę mieloną. Jest to napar idealny dla zwolenników kofeiny, którzy serwują sobie dziennie po kilka filiżanek tradycyjnej białej czy małej czarnej. Zdecydowanie to właśnie z tym rodzajem napoju można spotkać się najczęściej nie tylko w sklepach, ale również i w domach przeciętnego Polaka. Zamiłowanie do kawy mielonej szerzone jest od dawien dawna. Na półkach w supermarketach nie brakuje także specjalnych mieszanek z dodatkami w postaci migdałów, orzechów czy czekolady. Mając do dyspozycji ekspres do kawy można także wykonywać tradycyjne latte, cappuccino czy espresso ze syropami smakowymi, które również tworzone są na bazie kawy mielonej.

Wśród syropów smakowych znajdują się zwłaszcza śmietankowy, czekoladowy, kokosowy, amaretto, irish czy orzechowy. Aromat jest wówczas zdecydowanie silniejszy, posmak subtelniejszy, zaś sama kawa znacząco łagodniejsza. Do przyrządzania kawy mielonej w ekspresie warto użyć także specjalnego spieniacza do mleka, co pozwoli na uzyskanie cieniutkiej warstwy lekkiej pianki, a przez to poprawi walory smakowe napoju. Z reguły ten rodzaj naparu jest słodkawy, więc przy wlewaniu syropu warto zrezygnować z cukru, bądź wybrać cukier brązowy oraz słodzik. Cechą szczególną kawy mielonej jest także niewielka zawartość kofeiny, znacząco mniejsza niż przy kawie ziarnistej.